دیتاسنتر چیست؟
آنچه در این مقاله میخوانید :
باپیشرفت علم و تکنولوژی مرکزهایی برای ذخیره و جمع آوری اطلاعات در مقیاس های گسترده و کلان با نام دیتاسنتر پدید آمدند.
دیتاسنتر یک مرکز فیزیکی حاوی اطلاعات حساس و محرمانه است و شرکت های خیلی بزرگ برای ذخیره، پردازش، مدیریت و توزیع مقادیر زیادی از اطلاعات مهم استفاده می کنند.در کل به مجموعه ایی از سرور ها ، تعداد زیادی از هارد دیسک که شرکت ها از آن برای نگهداری برنامهها و دادههای حیاتی خود استفاده میکنند دیتاسنتر گفته میشود.
اجزای کلیدی دیتاسنتر ها شامل روترها، سوئیچ ها، فایروال ها، سیستم های ذخیره سازی، سرورها و سیستم های خنک کننده و.. می باشد.
برخی از کاربردهای دیتاسنتر شامل:
- اطلاعات کلان، هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ
- میزبانی وب
- پردازش دادههای بزرگ (Big Data)
- مدیریت ارتباط با مشتری
- ایمیل و به اشتراک گذاری فایل
- فضای ذخیره سازی ابری
- ارائه سرویسهای مجازیسازی
- پشتیبانی از اپلیکیشنها و خدمات آنلاین
- برنامه ریزی منابع سازمانی و پایگاه های داده
انواع دیتاسنتر ها
از یک اتاق کوچک سرور گرفته تا دیتاسنتر ها که به نوع مقیاس و بزرگی اطلاعات به انواع مختلفی تقسیم می شوند.
مثل : مراکز داده ابری، مراکز داده سازمانی ، مراکز داده فرامقیاس ، مراکز داده مدیریت شده
مراکز داده ابری:
در دیتاسنتر ابری مدیریت و مراقبت از دیتاسنتر توسط شخص دیگری صورت می پذیرد و به متقاضیان خدمات ارائه می دهند . این مراکز داده به شما امکان می دهند فضا و زیرساخت را در صورت نیاز از طریق خدمات ابری برای هر مدتی که نیاز دارید اجاره کنید. .دیتاسنترابری مقرون به صرفه هستند چون هزینه های انرژی و مراقبت از اطلاعات و.. به عهده ی شخص متقاضی نمی باشد.
مراکز داده سازمانی
مراکز داده سازمانی مراکز خصوصی و وابسته به یک شرکت و یا یک سازمان هستند که خود شرکت وظیفه ی پشتیبانی و برطرف کردن نیازهای ذخیره سازی اطلاعات سازمان را دارد.این نوع دیتاسنتر ها اغلب گران هستند تنها شرکت هایی که نیاز به ذخیره ی اطلاعات محرمانه و خاص دارند از این نوع دیتاسنتر استفاده می کنند. دیتاسنتر سازمانی در همان محل شرکت راه اندازی می شوند.
مراکز داده سازمانی ۱۰۰٪ تحت مالکیت و کنترل شرکت ها هستند .
مراکز داده فرامقیاس
مراکز داده فرامقیاس برای فناوری اطلاعات در مقیاس بزرگ تعبیه شده اند. برای ذخیره داده های کلان استفاده می شود ، در این مراکز چندین هزار سرور وجود دارند.
بعضی از نمونه مراکز داده فرامقیاس مثل آمازون، مایکروسافت و گوگل هستند.
مراکز داده مدیریت شده
مرکز داده مدیریت شده متعلق به یک شرکت یا شرکت شخص ثالث است که این سرویس را به سایر کاربران یا مشاغل اجاره می دهد. این نوع مراکز داده اغلب فضای ذخیره سازی عظیم و خدمات محاسباتی استثنایی را ارائه می دهند.مراکز داده خدمات مدیریت شده توسط یک ارائه دهنده خدمات شخص ثالث تهیه و پشتیبانی می شوند. شرکت به جای خرید این تسهیلات و تجهیزات آن را اجاره می کند.
هارد دیسک و هارد دیسک مخصوص دیتاسنتر برای دانستن این دو و ربط آنان به هم اول باید توضیح هر کدام را بدانیم:
هارد دیسک:
هارد دیسک محیطی برای ذخیره ی اطلاعات در کامپیوتر است .هارد دیسک که مخفف آن (HDD) است اطلاعاتی مثل مانند، برنامههای نرم افزاری و فایلها را ذخیره میکند.
می توانند حجم زیادی از داده ها را ذخیره کنند.هارد دیسک یک دستگاه ذخیره سازی اطلاعات غیر فرار است و تا هر زمانی که بخواهید اطلاعات شما نگهداری می کند.
هارد دیسک مخصوص دیتاسنتر
برای ساخت یک دیتاسنتر نیاز به تعداد بی شماری از هارد دیسک می باشد.هارد دیسک در محیط های سرور و دیتاسنتر به طور ویژه ای تعبیه شده اند. هارد دیسک در کل ۲۴ ساعت و هر روز هفته بدون وقفه ای در حال کار کردن می باشند همچنین حجم زیادی از اطلاعات سنگین و زیاد را در خود جای می دهند با این وجود سرعت انتقال سریعی هم دارند.
در پروژه های کلان از هارد دیسک های که ظرفیت بالایی دارد استفاده می شود.
تفاوت دیتاسنتر و اتاق سرور
یک فضای چندین هزار متری با تمامی امکانات وتجهیزات را در نظر بگیرید به این مرکز بسیار بزرگ که شامل سخت افزار و سرور ها و …دیتاسنتر می گوییم که نیاز به محلی بزرگ تر برای ذخیره های اطلاعات عظیم خود دارند. ولی یک اتاق مخصوص و مدیریت شده و داری فضای کمتر که در محل شرکت قرار دارد و مناسب کار های سازمان کوچک اتاق سرور می گوییم .
تفاوت دیتاسنتر و سرور
سرور ها جزوی از تجهیزات دیتاسنتر ها هستند که خدمات برای وب و هاستینگ را به متغاضیان عرضه می دارند که هر شخص می تواند سرور مورد نظر خود را خریداری و از آن استفاده کند اما دیتاسنتر ها به مجموعی از سرور ها و… د رکنار هم درمحیطی وسیع می گویند.
دیتاسنتر های معروف جهان
دیتاسنتر گوگل
گوگل یک از معروف ترین و بزرگ ترین شرکت های جهان است به همین دلیل داشتنن دیتاسنتر های متعدد و زیاد در سراسر دنیا یک امر طبیعی می باشد.
با خیلی از برنامه های گوگل اشنا هستید مثل موتورجست و جو ، جیمیل ، یوتوب ، گوگل فوتو و …که برای ذخیره ی تمامی اطلاعات کاربران و حفظ محرمانگی نیازمند محیطی بزرگ و امن است.
همانطور که می دانید دیتاسنتر ها یکی از پرمصرف ترین مکان های مصرف برق هستند باید بگوییم که گوگل در اقدامی هوشمندانه برای حفظ محیط زیست راهکاری ارائه داده و از منابع برق تجدید پذیر برای تامین برق استفاده می کند.
گوگل در سرتاسر جهان در آسیا و اروپا وامریکا و … دیتاسنتر های فراوانی دارد که سالیانه به تعداد آن ها اضافه هم می شود.
دیتاسنتر های مایکروسافت
مراکز داده مایکروسافت یک زیرساخت توزیع شده در سطح جهانی را تشکیل می دهند که برای تامین انرژی Microsoft Cloud طراحی شده است. شبکه مایکروسافت بیش از ۶۰ منطقه مرکز داده، ۲۰۰ مرکز داده، و بیش از ۱۷۵۰۰۰ مایل فیبر زمینی و زیردریایی را در سراسر جهان به هم متصل می کند که به بقیه اینترنت در نقاط حاشیه استراتژیک جهانی وصل می شود.
بزرگترین دیتاسنتر جهان
-
China Telecom چین
-
The Citadel ایالات متحده آمریکا
-
Range International Information Hub چین
-
Kolos Data Center نروژ
-
Lakeside Technology Center شیکاگو، ایالات متحده آمریکا
-
Centrica Bracknell Data Centre بریتانیا
لیست برخی از دیتاسنترهای ایران
دیتاسنتر آسیاتک (برج میلاد)
دیتاسنتر افرانت تهران
دیتاسنتر مبیننت تهران
دیتاسنتر پارس آنلاین تهران
دیتاسنتر شاتل تهران